Ücretli Eğitimler Faydalı Mı? Ücretsiz Eğitimler Daha Mı İyi?

·

5 min read

Bu yazıyı bana DM’den X, Y, Z eğitimini almak istiyorum ama ücretini vermek ve vermemek arasında kararsız kaldım yazan ve bu konuda çekinceleri ya da şüpheleri olan gençler için yazıyorum.

Gençler benim ücretli eğitimi savunmama sebebim hayatımda hiç ücretli eğitim almamış olmak değildi, ben lisenin ilk 2 senesini devlet okulunda okudum fakat websitemde görebileceğiniz gibi son 2 seneyi özel okulda okuyarak tamamladım. Özel okul ve devlet okulu arasındaki “eğitim” uçurumunu gördüm. Bu uçurum çok büyüktü fakat özel okul “avantajlı” değildi. Uçurumun uçurum olma sebebi devlet okullarının daha iyi olmasıydı.

İlk kısımda size biraz kendimi anlatmak istedim çünkü “hayatında hiç parasıyla eğitim almamış” biri değilim. Özel okuldan mezun olan birileri de başarısız olabiliyor fakat bu başarısızlık sadece benim çalışmamamdan kaynaklanıyordu, bunun da farkında olarak bu yazıyı elimden geldiğince tarafsız bir şekilde ele alacağım.

Üniversiteye geçtikten sonra kendime ilke edindiğim bazı kurallar ve disiplinimi oluşturmak için uyguladığım yöntemler vardı. Bugün bunlardan sadece birinin sebebini anlatacağım.

Ücretli Eğitim Almayacağım İnadı

Üniversitenin başlarında “Ücretli eğitimi çok istesem de almayacağım. Kendi potansiyelimi ücretsiz eğitimlerle ortaya koyacağım.” diyerek kendime söz vermiştim. Bu sözü gerçekten tuttum, şuana kadar herhangi bir eğitime para da vermedim. Şimdi size gelin 7. ayınızda nasıl işin sizi bulabileceğini anlatayım! Evet evet tamamen aldığınız ücretsiz eğitimlerle bu mümkün fakat benim tepki gösterdiğim nokta “ücretli” eğitimler değildi. Bu yazıda bu konuya da değineceğim.

Ücretli Eğitimlerin Neyi Kötü?

Ücretli eğitimlerin TAMAMI kötü değil. Bu kadar büyük bir kapsayıcılık yapmam emeğiyle ve hakettiği için kazanan pek çok eğitmene hakaret olur. Benim “ücretli” eğitimler konusunda tepki gösterdiğim nokta kazancını “birilerini kandırmak veya dolandırmak” ilkesi üzerinden kazananlardı. Daha sektöre ilk girdiğimde 6 aylık yazılımcı iken yazdığım “6 Ayda Nasıl Yazılımcı Olup Para Kazanabilirsiniz?” yazısının amacı insanlara 2 mesaj vermekti.

  1. Dolandırıcılara ve umutlarınızı çalmaya çalışan insanlara fırsat vermeyin.

  2. Yazılımcı olmak uzun bir süreçtir. 6 ay ile kendinizi kısıtlamayın.

Ücretli Eğitimlerin Neyi İyi?

Üniversite hayatım boyunca ücretli hiçbir eğitim almadığımı söylemiştim, peki ücretli eğitim alsaydım ne değişirdi? Tahminen hiçbir şey.

Eğer bir eğitime “motive” olmak veya “çalışmak” amacıyla ücret ödüyorsanız bunu anlayabilirim ama benim motivasyon kaynaklarım bunlar değildi. Ulaşmak istediğim hedefe varmak için önüme gelen/gördüğüm pek çok ücretsiz kaynağı kullanmak istiyordum ve bunu büyük oranda yaptım. Elde etmek istediğim şeyler neydi?

  1. Rahatça staj bulabilmek (Buldum)

  2. Startup aşamasında bir işte çalışmak (Gönüllü olarak çalışıyorum)

  3. Gönüllü staj deneyimi kazanmak (Kazandım)

  4. Network (Onu da yaptım)

  5. Topluluğu şekillendirmek (Emeği geçen dostlarım sağolsun)

  6. Para kazanmak (Kazandım)

4–5–6 maddeleri üzerinde daha sonra duracağım bugün sizlere anlatmak istediğim şey bunlar değil. Gelin ana konuya bir daha dönelim.

Ücretli Eğitimler Faydalı Mı?

Tüm ücretli eğitimler faydasız demek doğru olmaz ama sektörde “Sizi 6 ayda yazılımcı yapalım.” vaadi veren hiçbir ücretli eğitimden çıkar beklemeyin. X ayda yazılımcı olmak, daha doğrusu, bunu X ayla sınırlandırmak yanlıştır. Yazılım geliştirme öğrenme süreci bütünlerinden oluşur. Öğrenmek hayatımız boyunca sürekli devam eden ve hiç bitmeyen bir dönemdir.

Ücretsiz Eğitimler Daha Mı İyi?

Bu soruyu cevaplamak için 2 kriterimiz var.

  1. Eğitmen

  2. Kime Göre Daha İyi?

İlk kriter pek çoğumuzun aynı sonuca varabileceği gibi eğitmen kriteri. Eğitmen emeğiyle, hakkıyla, alın teriyle ve bilgisini konuşturarak para kazanıyorsa, niye kazanmasın?

İkinci kriter ise “Kime Göre Daha İyi?” sorusu. Bu soru kişiden kişiye hatta benimsediğiniz kültürden kültüre değişir. Bana göre ücretli eğitim almaya gerek yok ama size göre ücretli eğitimler çok önemli olabilir, fikrinizi anlarım dinlerim fakat günün sonunda yine ücretli eğitimlere gerek yok derim.

Sektörde 7. ayımda bir şeyler başardım ve bu başarının arkasında herhangi bir ücretli eğitim yoktu, siz sektörde 7. ayında bir şeyler için çabalamış biri olabilirsiniz fakat bu başarınızın arkasında çok iyi eğitimler de olabilir. Sizi yargılamam ama “Ne gerek vardı?” sorusunu sorduğumda nitelikli bir cevap beklerim.

Ücretli Eğitim GEREKLİ mi?

Birbirimizi kandırmaya gerek yok, ücretli eğitim “ihtiyaç” değil. İhtiyaç olmamasının sebebi ise eğitimin “ücretinden” bağımsız bir olgu. Eğer eğitimciniz hakkıyla ve emeğiyle bir iş üzerinde çalışmış ve emek vermişse bununla beraber bunu “iyi bir amaç” için yapmışsa, bu eğitimleri almak tabi ki sizi benden daha kötü yapmaz ama ücretli eğitime gerek yok.

İnternet sayeside pek çok bilgiye ve kaynağa ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Ücret kavramı bizi “motive” eden bir yakıt olduğundan tercih ediliyor fakat hırslarınız ve hedefleriniz geçici yakıtlardan daha uzun süreli olarak sizleri motive eder.

Dolayısıyla ücretli eğitime gerek yok ama almak isterseniz eğitimcinin kim olduğunu ve ne amaçlayarak bu eğitimleri verdiğini göz önünde bulundurarak ücretli eğitim alabilirsiniz. Eğitimcinizi araştırın. Kimden hangi eğitimi ne amaçla aldığınıza dikkat edin.

Ücretli Eğitimin Avantajı Var Mı?

Bu konuda da elimden geldiğince dürüst davranacağım. Son 2 senemi bitirdiğim özel okulda kendime ve hayatıma faydalı olan sadece 4 şey vardı.

  1. Hala saygı duyduğum bir hoca (Üslubu ve duruşu)

  2. Lise dönemimde arkadaşım olduğum Ece (Kendisiyle daha dün bu yazıda adını geçirmek istediğim için konuştum, bahsetmesem olmazdı. Lise hayatımda kendime kattığım müthiş arkadaşlardan biri)

  3. İngilizce

  4. İlkelere bağlılık

1 ve 2. maddeleri az çok anlayabilirsiniz. Birisi saygı birisi sevgi bağı ama 3. madde nasıl öyle oldu?

Lisede sayısal alanında ilerliyordum dolayısıyla özellikle son 2 sene hiç İngilizce dersi almadım ama eğitimin değerini en azından şimdi olduğu kadar bilmediğim için okulu “asmayı” ve okula “gitmemeyi” bir şey zannediyordum. Eğitim almamak ve bunu isteyerek yapmak sanırım sadece benim yapabileceğim kadar kötü bir tercih olabilirdi.

“E o zaman İngilizce ne alaka?” lisenin son 2 senesinde ders çalışmadım fakat bolca İngilizce çalıştım. İngilizce çalışmayı da bilerek yapmadım. “Nası ya?” Hemen anlatayım.

Lisenin son 2 senesinde okula sadece sevdiğim ve saygı duyduğum insanlar için gidiyordum, okula gittiğim ve deneme sınavının olacağı ya da okula gittiğim ve ders işlenmeyen yahut okula gitmediğim günlerde ise çok zararlı ama bana fayda sağlayan bir alışanlığım vardı. Manyak gibi oyun oynuyordum, oynadığım oyun online olduğu için pek çok İngiliz, Kanadalı, Amerikan ve farklı kültürlere sahip birbirinden farklı aksanlarla konuşan insanlarla tanıştım hatta iki tanesiyle hala konuşuyorum.

Bu insanlar sayesinde ve bu insanlarla tanışarak konuşarak bir şeyler öğrenmeye başlayınca “Network’e bakış açım” fazlasıyla değişti. Dünyanın bir ucundaki insanlarla bile “ortak dil” sayesinde konuşabilmek lise çağındaki Buse için okula gitmekten daha önemliydi.

Bu yazıyı okuyan ilkokul, ortaokul, lise çağında gençler varsa diye söylüyorum. Bu alışkanlık “kötü” bir alışkanlıktı ama “kötü” alışkanlıklarınız var ise farklı dopamin kaynakları bulup o alışkanlıklardan bile “fayda” sağlamaya çalışın. “Kötü alışkanlıklar kötüdür.” diyip bu yazıyı kamu spotuna çevirmeme gerek yoktur diye düşünüyorum şayet bu yazıyı okuyarsanız zaten bunu düşünebilecek bir gençsinizdir.

Hangi Ücretli Eğitimleri Almalıyım?

Eğitimcinizi araştırın ve eğer eğitimcinizin amacı “kötülük veya dolandırıcılık” değil ise eğitim içeriğine bakın, içerik dolu ve faydalı ise eğitimi almanızda hiçbir sakınca yok. Amacı kötülük olan insanlara ekmek vermeyin, 6 aylık “yazılımcılık” kurslarına bel bağlamayın. O kurslar sizlere fayda sağlamayacak, kimsenin sizin “iyi niyetinizi ve hayallerinizi” kendi çıkarları için “sömürmesine” izin vermeyin.

Ücretli Eğitim Olmazsa Olmaz Mı?

Olsa da olur olmasa da olur. Buraya kadar anlattıklarımdan kendiniz düşünüp bir sonuca varın.