Yazılım Kariyerine Adım Atmak: 6 Aylık Serüvenim

Yazılım Kariyerine Adım Atmak: 6 Aylık Serüvenim

Jun 5, 2023·

5 min read

Bu yazıda nasıl kodlamaya başladım? Nasıl 6 ayda kendimi bu kadar geliştirdim? Bunlardan bahsedeceğim.

  • ADIM 1: Yol Haritası

Üniversiteye başladım, bilgisayar programcılığı bölümünü seçtim ve artık bir şeyler yapmam gerekiyor modundaydım. Lisede hayli tembel, yaramaz, disiplinsiz bir öğrenci olduğum için bunu nasıl yapacağım hakkında hiçbir fikrim yoktu. Alanımı seçmekle işe başladım. Çok uzun bir süreçti ve bolca araştırmayla geçti. Bu süreç sonunda frontend alanında ilerlemeye karar verdim.

  • ADIM 2: Başlama

Hangi alanda ilerleyeceğime karar verdikten sonra frontend alanında ilerlemek için neler yapılır? Nereden başlanmalı? gibi sorular sordum, araştırmaya devam ettim. Bu süreçte HTML, CSS, Bootstrap öğrenmeye karar verdim ve öğrendim, bundan sonraki süreçte mentörümün hayli yararı dokundu. Figma tasarımları ve TailwindCSS üzerinde çalıştım. Şuan JavaScript üzerinde çalışıyorum, bitince NodeJS'e geçeceğim.

  • ADIM 3: Disiplin

Neye çalışacağıma az çok karar verdikten sonra sıra, lisede kaybettiğim ve nasıl geri kazanacağım hakkında hiçbir fikrim olmayan disiplini inşa etme konusuna geldi. Bir şey yapmak istiyordum ve bunun ne olduğunu da biliyordum fakat süreklilik olmadan yerimde sayacağımın farkındaydım. Üniversitede yapacağınız en can alıcı seçimlerden biri arkadaş seçimidir. Vizyona sahip, hedefleri olan insanlarla arkadaşlık kurdum. Birlikte çalıştık, sabahladık. Disiplini yakalamamda büyük etkileri olduğunu söyleyebilirim. Okullar uzaktan eğitim olunca düzenim bozulsa da uyanıp kahve yaptıktan sonra sabahtan akşama kadar kod yazmayı alışkanlık haline getirerek devam ettim.

  • ADIM 4: Projeler

Kendimi kodlamaya verdikçe bu işte uzmanlaşmak ve daha iyi olmak için tek yolun, projeler yapmak olduğuna karar verdim. 6 ayda birçok proje yaptım, birçok farklı dilde kod yazdım. Bazı projeleri birçok kez farklı diller ve yöntemler kullanarak yazdım. Ne kadar çok proje o kadar çok öğrenme ve kalıcılık diye düşünerek proje yapmaya devam ettim. Hala projeler yapıyorum. Proje yaparken birçok kez takıldığım, error aldığım ve çözemediğim zamanlar oldu. Bu zamanlarda da gerek Discord'daki yazılımcı sunucularından, gerek kendi mentörümden, gerek Birol, Mehmet ve Eser hocalarımdan birçok kez yardım aldım. Hangi error nasıl çözülür az çok öğrendim.

  • ADIM 5: Network

"Network is your net-worth." yani network net değerindir sözünü birçok kez duymuştum. Yazılımcıları takip etmeye başlayınca bunun ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gördüm. Twitter ve LinkedIn hesaplarımı bir yazılımcı olarak kullanmaya, projelerimi bu platformlarda paylaşmaya ve network edinmeye karar verdim. Ağıma birçok insan ekledim, birçok insanı takip ettim. Bu 6 aylık süreçte 100+ insanla tanıştım desem abartmış olmam hatta çok daha fazla bile olabilir. Projelerimi, yazdığım yazıları bu platformlarda paylaştım. Birçok insan destek verdi, birçok arkadaş edindim. Bu konunun ne kadar önemli olduğunu bildiğim için bu konu hakkında yazı bile yazdım.

  • ADIM 6: Yazılar

Kodlamaya başlamıştım, projeler yapıyor bunları paylaşıyordum ve network'e de yavaş yavaş sahip oluyordum fakat hala bir şeyler eksik gibiydi. Hala elimden gelenin sadece bu kadarla sınırlı olamacayağını hissediyordum. Takip ettiğim insanlar teknik yazılar yazıyorlardı ve yine Twitter'da bir gün bunlardan biri karşıma çıktı. Ben niye yazmayayım? Niye bildiklerimi paylaşmayayım? gibi bir düşünceyle yazmaya başladım. Deneyimimin ve bilgimin yeterli olmaması gibi birçok sorun vardı ama sadece bildiğim ve anlatmak istediğim konular hakkında yazı yazınca bu sorunlar bir engel olmadı diyebilirim.

  • ADIM 7: Mentör Bulma

Yaptığım ve bu serüvene en büyük katkısı olan şeylerden bir diğeri mentör bulmamdı. WEB3 alanına ilgimin olduğunu beni tanıyan birçok kişi bilir. Bu bağlamda geçen sene yazın WBW3 adlı bir bootcamp'e katıldım. Alanımdan birçok kadınla, eğitmenle tanışma fırsatı yakaladım. Eğitimi bitirememiş olsam da harika insanlarla tanışmak, büyük bir kazançtı. Eğitmenlerden biri de şuan mentörüm olan Busayo'ydu. Tanıştık, sohbet ettik. Mentör bulmaya karar verdiğimde aklıma ilk o geldi ve mesaj attım. İlk başta yoğun olduğunu ve vakit ayıramayacağını söylese de benim ısrarlarım ve bir gün bende bir kız için aynısını yapacağım vaatlerimle kabul etti. Bu serüvende ve kişisel gelişimimde oldukça fazla emeği var. Kendisine bir teşekkürü borç bilirim.

  • ADIM 8: Topluluk

Stackoverflow'dan birçok kez banlandığımı beni tanıyanlar bilir, tanımayanlar da şuan öğrenmiş oldu. Banlanma sebebim 'yeterince iyi soru soramamak' gibi sebeplerdi hep. Projelerimi ve içeriklerimi Discord'da yazılım sunucularında paylaşıyordum fakat o sunuculardaki eksiklikler ve benim tam anlamıyla kimseyi tanımamam aklıma "e ben de bir sunucu oluşturayım. En fazla 100 kişi gelir zaten, takılırız." düşüncesini getirdi. Hesaba katmadığım ve öngöremediğim şey ise sunucunun henüz ilk gününde 800+ üyeye ulaşmasıydı. Bugün 1300+ üyeye sahip bir topluluğuz. Birçok faydalı kanal ve içerik paylaşıyor aynı zamanda sohbet ediyoruz. Bu sunucu sayesinde tanıştığım Burak abi, Seymen, Ali ve Talha benim için çok değerli insanlara dönüştüler. Hepsine tek tek sunucudaki emekleri için teşekkür ederim.

  • ADIM 9: Etkinlikler

Tüm bunları yaptıktan sonra hem kendi kodlama becerilerimi sınamak hem de sektörden daha fazla insanla tanışmak için etkinliklere katılmaya karar verdim ki Twitter'dan Ege diye biri Chainli Hackathon'undan bahsetti ve beni davet etti. Sonrasında arkadaş olduğum ve şuan nerdeyse her gün konuştuğum Ege'ye daveti için teşekkür ettim ve ilk defa bir hackathona katılmak için Ankara'ya gittim. Çok güzel insanlarla tanıştım başta Hilal ve Tuğçe olmak üzere. Takım buldum ve projeye karar verdikten sonra çalışmaya başladık. 2 günlük bir etkinlikti ve 2. gün öğlen sunum yapacaktık, son teslim tarihi ise Haziran 9. Uyumadan NextJS kullanarak projenin frontend kısmını bitirdim. Tuğçe'de kontratın büyük bir kısmını bitirdi, proje sunumunu yaptım ve ayrıldım. Yakın zamanda Bursa Bilişim Topluluğu'na katıldım ve yeni etkinliklerini heyecanla bekliyorum.

  • ADIM 10: Eksikleri Tamamlama

Projeleri yaparken birçok eksikliğimin olduğunu farkettim daha önce çalıştığım konulara tekrar çalıştım, daha fazla pratik yaptım, daha fazla içerik ve proje ürettim. Birçok kişiden tavsiyeler aldım ve bu tavsiyeleri dikkate alarak daha profesyonel ve sağlam ilerlemeye çalıştım. Gönüllü olarak staj yapmaya ve gönüllü olarak bir startup firmasında çalışmaya başladım.

  • ADIM 11: Bitiş Ve Duygulanış

Yazılım kariyerimde tamı tamına, dolu dolu 6 ayı bitirdim. Çok zorlandığım zamanlar da oldu, heyecandan havalara uçtuğum zamanlar da. Aynı disiplin ve çalışma kültürüyle kendimi geliştirmeye devam edeceğim. Bu serüven boyunca gösterdiğim çaba, emek ve kararlılık için kendimle gurur duyuyorum ve bu yolda ilerlerken bana destek olan, selam veren, tanıştığım, arkadaş olduğum, gelişimime katkısı olan herkese teşekkür ederim. Hayatımda geçirdiğim en verimli, en disiplinli, en üretken 6 aydı desem abartmış olmam. Bunu okuyan kişi, ne yapıyorsun hangi düzeydesin bilmiyorum fakat kendine inandığın ve belli bir disiplinle sürekli çalıştığın sürece her şey mümkün! İlerlemeye devam et!