Bugün yazılım alanında okuyan arkadaşların staj bulma süreçlerinin hayli zor geçtiğini gördüğüm için kendi staj bulma sürecimden ve nasıl staj bulabileceğinizden bahsedeceğim.
Bilmeyenler için söylüyorum ilk kez zorunlu staj yapıyorum fakat ilk kez staj yapmıyorum. Daha önce, 1 ay Tamamliyo adlı bir şirkette gönüllü stajyerlik yaptım. Hem bu gönüllü staj sürecimi hem de zorunlu staj bulma sürecimi sizlerle paylaşmak için bu yazıyı yazıyorum.
Yurtdışında staj yapmayı hedefleyen/yurtdışında staj yapmak isteyen arkadaşlar MIT’de öğretim görevlisi olarak çalışan arkadaşım Hilal’in yazısını okuyabilirler. Sadece ilham olması için bile Hilal’in yazısını okumanızı tavsiye ederim:
Ayrıca daha önce gönüllü staj sürecimden bahsettiğim yazıya da aşağıdaki linki takip ederek ulaşabilirsiniz:
Zorunlu Staj Süreci
Öncelikle zorunlu staj dönemimde başvurduğum firmaları yazarak sizi hem güldürmek hem de moralinize destek olmak istiyorum. Mercedes ve TOGG gibi firmalardan red yedikten sonra — evet evet şaka değil hatta kanıtlayabilirim! -
Hayli umutsuz olduğum bir sürece girdim ve başka hiçbir firmaya başvurmadım. Ego sahibi olduğum için değil kendime güvendiğim için bu firmalara başvuru yaptım fakat red sonrası girdiğim ruh hali biraz da o dönem yaşadığım tatminsizlik duygusuyla alakalıydı.
Danışman hocama staj yeri bulamadığımla alakalı bir mail attım. Kendisi gerek AGNO’mun 3.84 olmasından gerekse yaptığım projeleri, yazıları ve sürekli araştırdığımı bilmesinden yardım olmaya çalışacağını söyledi. 2–3 gün sonra bölüm başkanı hocam aradı, konuştuk ve okulun Bilgi İşlem Daire Başkanlığında staj yapıp yapmak istemediğimi sordu. Gerek Bilgi İşlem’de çalışan isimleri daha önce duyduğumdan ve sağlam isimler olduklarından gerekse başka bir seçeneğim olmadığını düşündüğümden kabul ettim.
1 gün sonra Buharkent Kaymakamlığı’ndan Kariyer Kapısı üzerinden staj teklifi aldım. 1 hafta sonra ise Dokuz Eylül Üniversitesi Kariyer Kapısı üzerinden staj teklifi yolladı fakat zaten hocamın teklifini kabul ettiğim için bu tekliflere olumlu cevap vermedim.
Şimdi gelin ilk önce staj bulurken hangi platformlardan yararlanabileceğinize bakalım sonrasında ise benim kullanmadığım fakat faydalı olabilecek potansiyel platformlara göz atalım.
Kariyer Kapısı
Benim de staj bulma sürecimde 2 teklif aldığım Kariyer Kapısı uygulamasını kesinlikle staj yeri arama sürecinizde kullanmanızı tavsiye ederim. Başvuru yaparken benim dikkat ettiğim noktalardan kısaca bahsetmek istiyorum.
Öncelikle tüm sertifikalarımı hatta en önemsiz sertifikalarımı dahil sisteme yükledim. Daha önce hentbol, basketbol, kickboks gibi sporlarla uğraştığım için Spor & Faaliyet kısmını da doldurabildim. Bununla birlikte topluluklarda da aktif rol aldığım için faaliyet kısmına da rol aldığım aktif toplulukları ekledim. Hayli detaylı ve özenli şekilde 1–2 saatimi verdiğim başvuru formunu, gerekli belgeler ve fotoğraflarla da destekleyerek yolladım.
Bence hiçbir başvurunuzu özensiz, baştan savma yapmayın şayet Kariyer Kapısı bile staj sürecinde size yardım edebilecek bir etkenken diğer platformların etkisini siz düşünün.
Çok sık kullanmadığım ‘LinkedIn’ uygulaması da gönüllü staj bulma sürecimde bana hayli fayda sağladı. LinkedIn’den yaptığım işleri, yazıları, projeleri gören Tamamliyo tech lead’i sayesinde 1 ay Tamamliyo’da gönüllü staj yapıp 1 ay sonra kendi projelerime odaklanabilmek için stajı bıraktım.
LinkedIn aracılığıyla network oluşturursanız gerek staj teklifi gerek iş teklifi anlamında size büyük katkı sağlayacaktır. LinkedIn’de sizinle aynı alanda çalışan kim varsa CEO, CTO, öğrenci farketmeksizin hepsini ekleyin. İletişim kurarak bunu gerçek bir network haline getirmeyi de unutmayın.
Bundan sonra yazacağım platformlar birebir deneyimimin olmadığı fakat kullanışlı olduklarını düşündüğüm için paylaşmak istediğim platformlardır.
Stajim.net
Staj için kullanmamış olsam da Youthall’ı sıkça kullanıyordum. Staj için bir programlarının olduğunu biliyordum fakat detayına hakim değildim. Bu yazı sayesinde araştırma vakti buldum. Bu platform öğrencilere şirketlerin yayınladığı staj ilanlarına hızlıca başvurabilme ve bu fırsatlara kolayca erişebilme avantajı sunuyor.
Kariyer.net
Kariyer.net: Kariyer.net geniş bir iş ve staj ilanı veritabanına sahip olan ve bu anlamda büyük fırsatlar sunan popüler bir platformdur. Staj yapmak istediğiniz sektörlere ve şehirlere göre filtreleme yaparak staj ilanlara başvurabilir ya da staj ilanına sahip olan firmalara bizzat ulaşabilirsiniz. Staj bulma sürecimde kullanmamış olsam da ismini birçok kez duyduğum bir platform ayrıca bu platform aracılığıyla staj bulan birçok arkadaşım oldu.
Indeed
Indeed diğer platformlara kıyasen daha global bir uygulama. Dünya genelinde iş ve staj ilanları sunan bir platformdur. Türkiye’deki öğrenciler de Indeed’i kullanarak hem yurtdışında hem Türkiye’de staj ve iş ilanlarına erişebilir ve başvuruda bulunabilirler.
Staj bulma sürecimde Indeed’de kullanmadım fakat işinize yarayabilecek her uygulamayı kullanmanız yararınıza olabilir.
Benimle iletişime geçmek isterseniz sosyal medya adreslerimden bana ulaşabilirsiniz!