Bilgisayar Programcılığı Hakkında Merak Edilenler

Bilgisayar Programcılığı Hakkında Merak Edilenler

Jul 25, 2023·

6 min read

Ben Buse Nur Çetin, 19 yaşındayım Adnan Menderes Üniversitesinde bilgisayar programcılığı öğrencisiyim. Öncelikle umarım istediğiniz sonuçları almışsınızdır, alamayan ve üzülen pek çok arkadaş görüyorum. Hayat hala devam ediyor ve üniversite sınavı hayatta karşılaşacağınız pek çok zorluktan sadece biriydi. Bu zorluğu aştığınız ve sonuç ne olursa olsun umudunuzu yitirmediğiniz için tek tek hepinizi tebrik ediyorum 💯

Bugün bilgisayar programcılığı hakkında Twitter ve Discord aracılığıyla bana gelen sorulara elimden geldiğince, bilgim yettiğince cevap vermeye çalışacağım. Lütfen bölüm hakkında başka bir sorunuz olursa bana veya bilgisayar programcılığı/mühendisliği okuyan insanlara ulaşmaktan çekinmeyin. Hepimiz aynı yollardan geçtik umarım sizin için doğru olan kariyer yolunu bulabilirsiniz ❤️

Başlamadan önce lütfen sadece bu yazıyı okuyarak seçiminizi yapmayın. Ben bölümümü severek okuyorum vereceğim tavsiyeler tamamen kendi deneyimlerimden yola çıkarak söyleyeceklerimdir❗

Daha önce bilgisayar programcılığı bölümü hakkında bir yazı yazmıştım, bilgisayar programcılığı nedir? Ben niye okuyorum? Okunabilecek bir bölüm mü? Bölümün avantajları ve dezantajları nedir? Bilgisayar mühendisliğinden farkı nedir? gibi sorulara bu yazıda cevap verdiğim için bu sorular yerine yeni soruları ve aklınıza takılanları yanıtlamaya çalışacağım.

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Diploması Değerli Mi? 💻

Maalesef hayır, mühendislik mezunları bile işsiz kalırken ve Jr. seviyesindekiler iş ve staj bulmakta büyük sorun yaşarken bilgisayar programcılığından alacağınız diploma da önemli olmayacak. Sektörde çok fazla Junior var, çok fazla mühendislik ve programcılık mezunu var. Bunların arasından sıyrılıp kendinizi öne çıkarmanın tek yolu çalışmak, proje üretmek, network’e sahip olmak ve CV’nize katkısı olacak sizi bir adım daha öne çıkaracak sertifikalar almak, kazanmak.

DGS Engel Mi? Zor Olduğu Söyleniyor Doğru Mu? 💻

DGS sınavında TYT Matematik ve TYT Türkçe gibi sorular sorulur. TYT’den tek farkı soruların mantığa dayalı olması ve çok daha uzun olması. Aşağıda bıraktığım linkten bu yıl sorulan soruları görebilirsiniz. DGS’yi zor yapan 2 etken var; birisi zaman, birisi sıralama. DGS’de çok uzun ve mantığa dayalı sorular var bu yüzden zaman kaybetmeden ve stresinizi kontrol altına alarak sınava girmeniz gerek. Diğer etken ise sıralama, pek çok bilgisayar programcılığı ve önlisans mezunu lisansa tamamlayabilmek için DGS sınavına girer. Kontenjan az fakat sınava giren insan sayısı çok olduğu için iyi bir üniversitenin lisans bölümünde okumak istiyorsanız iyi bir sıralama yapmanız gerekir. DGS’nin zorluğu kontenjan ve mantık sorularından dolayı oluşan zaman kaybından ibarettir fakat bunların azımsanacak/küçümsenecek zorluklar olmadığını unutmayın.

İstediğim Sonucu Alamadım Mezuna Mı Kalayım? Bilgisayar Programcılığı Mı Yazayım? 💻

Buna maalesef net bir cevap veremem fakat ben bu ikisi arasında kaldığımda ne yaptığımdan bahsedebilirim. Mezuna kalmak ve programcılık seçmek arasında kaldığımda abim sayesinde bilgisayar programcılığı seçtim. Geriye dönüp baktığımda bu kararımdan pişman değilim. 1 sene daha çalışmak(ya da çalışmamak) yerine kendimi geliştirdim. Bu konu hakkında attığım tweete bakarak ne demeye çalıştığımı daha net anlayabilirsiniz.

https://twitter.com/busenurcetin16/status/1682781197905154048?s=20

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Okursam İlerde İş ya da Staj Bulabilir Miyim? 💻

Evet. İş ve staj bulma konuları bölümden tamamen alakasız konulardır. İster bilgisayar programcılığı ister bilgisayar mühendisliği okuyun, eğer çalışırsanız ve ‘sadece diploma için’ bölümü okumak yerine emek verirseniz staj ve iş bulursunuz. Staj ve iş bulma durumu sizin harcadığınız emek ve çalışma disiplininizle doğru orantılıdır.

Bilgisayar Mühendisliği Mi? Bilgisayar Programcılığı Mı? 💻

Bilgisayar mühendisliği okumadığım için okuyan arkadaşlarımdan duyduklarım onlara sorduklarım kadarıyla yanıtlayacağım fakat hiçbirinizi yanlış yönlendirmek istemem bu yüzden lütfen ayrı olarak da bu konuyu araştırmayı unutmayın.

Bilgisayar programcılığı daha yazılımsal konular üzerinde ilerliyor ve donanım anlamında nerdeyse hiçbir şey öğrenmiyorsunuz. Bilgisayar mühendisliği çok daha kapsamlı ve geniş bir bölüm, diploması da programcılığa göre haliyle daha değerli. Bilgisayar mühendisliğinde yazılım ve donanım aynı anda öğretilirken bilgisayar programcılığında eğitim daha çok yazılımsal ağırlıkta.

Vakıf Üniversitesinde Bilgisayar Programcılığı Okunur Mu? 💻

Yine kendi deneyimlerimden ve vakıf üniversitesinde okuyan arkadaşlarımdan yola çıkarak cevap vereceğim. Bu sorunun cevabı kişiden kişiye göre değişir fakat vakıf üniversitesinde verilen bilgisayar programcılığı eğitimi ve devlet üniversitesinde verilen eğitim neredeyse birebir aynı. Bence vakıf üniversitesinde okumanın hiçbir avantajı ya da dezavantajı yok (maddi durum önemli değilse). Sizin yerinizde olsam vakıf üniversitesi yerine devlet üniversitesi tercih ederdim fakat eğer tek çıkış yolunuz vakıf üniversiteleriyse, maddi durumunuz iyiyse ve 1 sene kaybetmek ya da 1 sene daha çalışmak istemiyorsanız tercih edilebilir.

Kazanç İyi Mi? Birkaç Senede Binlerce Dolar Kazanmak Mümkün Mü? 💻

Kazanç ve para sizi belli bir noktaya kadar motive etse de sevmediğiniz bir işi yaparken bir süre sonra motive olamazsınız. Birkaç senede binlerce dolar kazanmak mümkün mi bilmiyorum çünkü henüz yazılımda birkaç sene harcamadım fakat birkaç ayda bunun mümkün olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Ben yapamadığım için değil, çevremde ve gördüğüm kadarıyla bu işin birkaç ayda çalışarak mümkün olmayacağını gördüğüm için. Web Developer’lar Amerika’da 3800$ kazanıyorlar yazmışsınız fakat Amerika maaşlarını hiç araştırmadım, bahsedilen web yazılımcıları hangi seviyede(JR,Mid,SR) bu maaşı alıyorlar bunu da bilmiyorum ve sektördeki maaş uçurumu da hayli fazla olduğundan maalesef yorum yapamıyorum.

Bilgisayar Tavsiyesi Verebilir Misin? 💻

Spesifik bir bilgisayar tavsiye edemem fakat bölüme başlarken hocalarıma sorduğumda özellikleri listeleyip bu bantta bilgisayarlar alın demişlerdi. Bu özellikler:

  • En az i5 veya Ryzen5 işlemcili

  • SSD diski olan

  • 16GB Ram

  • En az 2GB harici ekran kartı olan bir notebook

Üniversitede İşe Girişte Önemli Mi? Bölüm Mü? Proje Mi? 💻

Üniversite işe girişte bazı kurumlarda/firmalarda önemliyken bazılarında değil. Üniversite sürecinde ne yaptığınız hangi üniversiteye gittiğinizden çok daha önemli. Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden birinde okuyup hiç proje geliştirmeden mezun olduğunuz takdirde diplomanız da değer kaybedecektir ve ücra bir yerde sizinle aynı bölümü okuyup kendini geliştirmekte ısrar eden, projeler yapan birinin şansı sizden daha fazla olacaktır. Diploma önemsiz demek değil fakat bence proje yapıp sürekli kendinizi geliştirirseniz kendi kulvarınızda öne çıkabilirsiniz. Ben bilgisayar programcılığı okumama rağmen bilgisayar mühendislerini baz olarak bir çalışma disiplini oluşturdum.

Sıralamalar 💻

Sıralamalar yükselir mi? diye sorup moralinin bozuk olduğunu söylemişsin. Sıralamlar yükselir mi düşer mi maalesef yorum yapamam fakat moralini bozma, üzülme. Üniversite ve gideceğin bölüm bir noktada önemli olsa da Bill Gates’in avukatlık okumasına rağmen yazılım dehası olduğunu hepimiz biliyoruz hatta birçoğumuz avukatlık okuduğunu dahil bilmiyoruz. Umudunu yitirme ve sonuç olursa olsun çalışmaya devam et.

Lisans Düşünüyor Musun? 2 Senelik Okuyarak Projeler Sayesinde İş Bulmak Mümkün Mü? 💻

Evet lisansa tamamlayacağım hatta belki yüksek lisans bile yaparım. Lisansa tamamlamak isteme sebeplerimden biri daha derinlemesine öğrenim görmek diğeri ise mühendislik diploması. Bilgisayar mühendisliğine değil yazılım mühendisliğine tamamlamayı düşünüyorum. 2 senelik okuyarak projeler sayesinde de iş bulmak mümkün, bunu yapan pek çok insan tanıyorum fakat benim planladığım şey bu değil.

Bilgisayar Programcılığı Dersleri 💻

Bilgisayar programcılığı müfredatı okuldan okula değişir bu yüzden seçim listenizi hazırlarken seçim yaptığınız okulların bilgisayar programcılığı müfredatına bakmayı unutmayın.

Başlangıç Olarak Hangi Dili Seçmeliyim? 💻

Başlangıç olarak hangi dili seçeceğiniz kariyerinize ne yaparak devam etmek istediğiniz sorusunu beraberinde getirir. Hangi alana yönelmek istiyorsanız o alana yönelik dil/diller seçmeniz gerekir bu yüzden önce yol haritanıza karar vermenizi tavsiye ederim.

Altyapım Yok Bölümü Okurken Zorlanır Mıyım? 💻

Üniversiteye başlayana kadar benim de lisede 2–3 ay gördüğüm algoritma dersi dışında altyapım yoktu. Üniversiteye başlayınca çalışmaya, altyapı oluşturmaya başladım. Ne yaptıysam bu 7 ay içinde, kendimin en iyi versiyonu olmak için yaptım. Ben bugün bu noktadaysam sen niye olmayasın?

Kendini Nasıl Geliştirdin? Yol Haritan Nasıldı? 💻

Bunun hakkında daha önce pek çok yazı yazdım, bu yazıları okumanızı tavsiye ederim.

Nereden Başlamalıyım?

Disiplinin Gücü

Yazılım Kariyerine Adım Atmak: 6 Aylık Serüvenim

HTML’den JavaScript’e 6 Aylık Yazılım Öğrenme Sürecim

Hala kafanıza takılan bir soru ya da fikir alışverişi yapmak istediğiniz bir konu varsa topluluğum aracılığıyla bana ulaşabilirsiniz maalesef Twitter DM sınırından dolayı hepinize ulaşamıyorum.